TillverkningVälkomna in i min verkstad!


All keramik som kommer från Karusell Studio designas och tillverkas i den lilla studion/verkstaden i Onsala.  

Ett smalt o trångt rum men ändå ganska funktionellt. Varje sak har sin plats ... för det mesta ;-)Här öppnar jag paketet med lera, knådar, drejar eller kavlar till en form som jag vill ha. 

Sedan får det stå och torka långsamt på hyllorna och det kan ta från en dag till ett par veckor. 

Under tiden sakerna torkar kan de behöva lite ompyssling, som att vändas på, putsas, svarva till bottnarna, plastas in mm. 

Sen signerar jag såklart alla saker med mitt namn i botten.När sakerna är torra så åker dom in i ugnen som rymmer 100 liter. Keramiken ska brännas i ugn 2-3 gånger innan den är färdig. 

Första ugnen kallas för skröj, och ugnen går upp till ca 950 grader. Ugnen tar ca 8 timmar på sig för att komma upp i temperatur 

och sen svalnar den lååååångsamt - går det för fort så spricker keramiken. När keramiken har svalnat helt så är det dags för glasering. Då väljer jag vilka färger som sakerna ska få och så doppar jag ner en sak i taget i en hink med glasyr. Glasyren torkar väldigt fort och så torkar jag noggrant av glasyren från alla bottnar, annars bränner de fast i skivan de står på i nästa ugn. Har hänt .... inte skoj .... ;-)

Sen packar jag återigen ugnen med glaserade saker och kör ugnen en gång till. Den här gången går ugnen upp till ca 1200 grader. Sen ska den svalna helt igen innan jag kan öppna och titta hur sakerna blev - rena julafton varje gång! 

Vill jag fortsätta dekorera keramiken efter detta så kör jag en ugn till. Kanske det ska bli dekaler eller guld. Guldet penslar man på, och det är verkligen riktigt guld man använder, så kul! Men det är starka ångor så jag får ha andningsskydd och rejäl ventilation på. En ugn med guld och dekaler går upp till ca 800 grader. Svalna igen .... ja ni fattar ... det tar tid från lerklump till färdig mugg tex men det man sen håller i handen är keramik med guldkant ;-) med eller utan guld. Ingen sak blir den andra lik och keramiken är mer hållbar än den man kan köpa hos de stora kedjorna. Keramiken har du med dig hela livet!